Fotboll och hälsa

Jag personligen är inte så interesserad av fotboll. Jag tycker att det är hur tråkigt som helst och extremt irriterande att spelarna springer efter en boll i 90 minuter, men mina tankar tar inte bort det fakta att fotboll är både dålig och bra för hälsan.

Fotboll som motionsidrott innebär för hälsan betydelsefull anpassning av skelettmuskulaturen samt det metaboliska systemet och hjärt-kärlsystemet. Fotboll är en mycket populär sport som bidrar till ett hälsosamt liv. Regelbunden fotbollsträning 2-3 gånger per vecka leder till positiva effekter på hjärt-kärlsystemet och muskelsystemet (ökad muskelyta och muskelstyrka) samt förbättrad balansförmåga. Detta gäller oavsett kön, ålder, träningsnivå samt tidigare erfarenhet av fotboll. Med regelbundet kan effekterna kvarstå långa perioder trots minskad frekvens av fotbollsträning. Dessa positiva effekter av fotboll är av stor vikt för att minska risken för framtida hjärt-kärlssjukdomar, benskörhet och fall som kan resultera i benbrott.

I en dansk undersökning visade det sig att man bränner mer kalorier när man spelar fotboll än när man joggar. I studien delade man upp 38 otränade män i två grupper, en grupp fick spela fotboll och den andra gruppen män fick ägna sig åt joggning. Båda grupperna joggade eller spelade fotboll 2-3 gånger i veckan en timme åt gången.

salud-Puro-Futbol

Männen som spelade fotboll fick bättre resultat av sin träning i nästan varje aspekt. De fick bättre blodvärden, något större muskelmassa, ökad enzymaktivitet som ger bättre fettförbränning, och de sparkade boll istället för att ”bara” springa som träning vilket förbättrade sin tid på 30 meter sprint. Båda grupperna fick bättre kondition efter 4 och 8 veckor, men bara fotbolls-gruppen ökade sina värden igen efter 12 veckor.

Men oavsett hur bra den är för kroppen det finns också nackdelar med den. Det kan t.ex. vara att man bryter ben i någon match, eller att man skadar sig så illa att man inte kan spela fotboll igen… Men dessa risker finns inte bara på fotboll utom på alla andra sport också. Jag skulle rekommendera att spela fotboll som en fritids hobby än som ett yrke. Eftersom i fall det skulle hända något som gör att man inte kan spela fotboll igen behöver man inte känna sig så hopplös men istället kan man börja med en annan hälsoanpassad sport.

En annan anledning till varför jag inte rekommenderar fotboll som ett yrke är för att: med tiden kan det vara så att man inte gillar fotboll som man gjorde förut. För att kanske i början börjar man med fotboll för nöje men sen blir det så att man ska följa kontrakt och man måste vara försiktigt från olika skandaler, man har alltså inte den frihet att leda ens liv som man vill. Fotbollen är fortfarande ens yrke och livstill men främst är det ren skär underhållning nu. Man spelar för att underhålla publiken och supportrarna. Och man kanske blir irriterad eftersom att man inte spelar fotboll för nöje någon mer utom för att underhålla publik. Och då tappar man kanske lusten att spela fotboll och försöker byta yrke, men man har inte tillräckligt med kunskaper för att man har ägnat sin tid för fotbollsträning hela tiden. Och då måste man börja om från noll, för att skaffa ett yrke som man är nöjd med men som inte är fotboll. Och då kan man få olika sjudomar på grund av stress.

Så om jag ska kortfatta vad jag tycker om fotboll och hur den påverkar vår hälsa är att botbollen är en mycket bra sport för hälsan man kan nästan säga att den har bara positiva effekter i kroppen men ändå skulle jag inte rekommendera den som ett yrke utom som en fritids hobby.

Källor

 

Selam Fitsum NA15

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s