Fotboll i samband med miljö

Många kanske undrar om hur hör fotboll ihop med miljö? Hur blir miljö påverkad av en fotbollsmatch? Svaret till dessa frågor kan dock inte svaras direkt utifrån personliga åsikter, men efter läsning av kommande innehåll bör uppfattning av hur dessa hör ihop förtydligas.

År 2014 kom den världsberömd fotbolltävling, så kallad ”Världsmästerskapet i fotboll 2014”. Turnering håll i Brasilien efter dem fick värdsrätt i 2007. Som värdland för ett sådant stort evenemang bidrog det till att Brasilien satsade en stor mängd av landsekonomi för en förbättrad turism. Detta lede till ett positivt resultat som synades på turismstatistik, men nackdelen kom ut ifrån vattenytan som en bubbla efter det stora internationella evenemanget. Landets finans är på nedförsbacken sen dess. Detta kunde tydligt hänvisas av Olympiska Sommarspel 2016 som också hade värdland som Brasilien. Under VM-tiden 2014 var miljön i Brasilien helt annat än det var under OS-tiden 2016.

Brazil-Olympics-2016-Is-the-Construction-Project-on-track

Miljön under 2016 i Brasilien var katastrofiskt, OS har ännu inte öppnat då skandalen redan har fallit ner. Spelare just landat drabbats av en stöld, rån och andra frågor, det de idrottarna först gjort i olympiska byn var att själv reparera sanitär utrustning. Vattnet i Guanabarabukten var fortfarande allvarligt nedsmutsade av föroreningar fram tills den olympiska seglingstävlings utförddatum. En tunnelbanelinje till olympiska arenorna provkörde fyra dagar innan öppningsceremoni. Den 3 juli 2014 kollapsade en överbrygga under byggandet i Belo Horizonte som en del av VM-infrastrukturprojekten på en trafikerad körbana nedan och lämnade två personer döda och 22 andra skadade. Allt detta kunde förklaras med nedstående stycke:

Som förberedelse inför VM 2014, är den brasilianska regeringens totala budget mer än $ 16,5 miljarder, investeringar inom utbildning i Brasilien budget var endast på $ 19 miljarder. ”Om de har pengar för att bygga arenan, har de pengar för att göra kollektivtrafiken gratis.” En av protest ledare, Mayaya Vivian sade vid den tiden. Kanske var det första gången de insåg att organisera stora evenemang innebär inte ett bättre liv. Hennes åsikt var tydligt, istället för slösa pengar inom dessa ”fancy” evenemang, ordna upp ett bättre ”landsmiljö” istället.

Att investera en sådan stort mängd av landsbudget för att organisera världsevenemang bidrar inte till att medborgare finner sig i en bättre levnadsmiljö. Dock var inte detta enda orsaken till varför ”miljö” i Brasilien var helt förstörd. Den globala ekonomiska krisen under tiden gav en negativ inverkan för Brasilien. Eftersom USA, Europa och Japan var drabbade av den globala ekonomiska kris, orsakade det Brasilien, för som världens största kaffeexportör, sockerexportör, den näst största järnmalmsexportör, den näst största exportören av sojabönor, dessa varor står i ett belopp för mer än 60 % av den totala råvaruexporten för Brasilien. Det betyder bara en sak: köparen minskas. 2010 är det sista året med hög BNP-tillväxt som nådde 7,57 procent i tillväxt, sedan dess sjunker kurvan fram till 2015 och blev -3,8 %.

dead-fish-rio-de-janeiro-6

Personligen så tycker jag att endast idrotten fotboll behöver inte ha med i samband med miljö, men stora fotbollsevenemang bidrar till massor negativa följder. Som huvudinnehåll texten beskrev, fotboll bör inte vara den huvudorsaken till allt, men som ett ”tändrör” kan fotboll synas.

Källförteckning

Wikipedia

Sina nyhetsrapport (Kinesiskt)

Soho business (Kinesiskt)

 

Putte Yu NA15

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s