Fotboll & Teknologi

Allt började 1863 i England. Fotboll är en av de äldsta sporter som fanns och som finns idag och är en av de mest känd sporter i nu tiden. Jag personligt tycker om att kolla på en fotboll match än att spela fotboll, förut tyckte jag om att spela fotboll men inte nu längre.

Fotbollshistoria1

Fotboll har förändrats mycket under tiden men samtidigt har fotbolls teknologi utvecklades också och teknikanvändning inom sport ökar snabbt, men på vilket sätt då har teknologi utvecklades inom fotboll? Den allra viktigaste användning av teknik för fotboll är att det finns ett stort behov av mållinjeteknik i fotboll, ett exempel är hur ha dagens teknologi en stor betydelse i fotboll, det är genom att bestämma om en boll har korsat mållinjen med hjälp av teknik är ett sätt som visar hur att tekniken har hjälpt till med om beslut av domaren var felaktig.

Början av 2013 då var det när man använde den första kamersystem som heter (Hawk-Eye), den används i ”2013 Confederations Cup.” Det kamerasystemet är ”GoalControl-4D uses 14 high-speed cameras” och de var belägga runt planen och riktad mot båda målen.

Den andra mest använd bar teknologi som används i nu dagens fotboll är ” Vanishing spray”, den används som en visuell markör för at ange det minsta avstånd för motståndarlaget under en frispark, och den används också för att markera den plats som sparken tas. Denna spray innehåller Vatten (~ 80%), butangas (~ 17%), ytaktivt ämne (~ 1%) och andra ingredienser inklusive vegetabilisk olja (~ 2%). Den som är bra med ” Vanishing spray” är att de försviner efter ett tag för att den innehåller 80% vatten.

Under de senaste år har vi sett några stora innovationer inom fotbollskor t.ex. Nike, Adidas, skors utvekling är en av de mest omvälvande innovationerna jämfört med de senaste decennierna av skor.

14387_19_max.jpg

Tidigare då fanns inte nå fotbollskor so den enda fotbollsskor som var tillgängliga för att spela fotboll med var arbetsskor som var väldigt tunga och inte konstruerade för att springa, sparka eller spela fotboll i stort sett.

De första officiella fotbollskor var år 1900, skor gjorda av läder och de vägde en halv kilo.( man kan förstå hur svårt var det och springa med skor som vägde halvt kilo, och om de skulle ringa ute då kommer skorna att väga dubbel så mycket). Sedan på 1990-2000’s det var då världens mest kända stövel var designad som var Predator/Adidas, denna skor var populärt runt om i världen under denna tid.

Den viktigaste och den största utvikningen inom fotboll är process av fotboll boll, hur spelade man fotboll förut jämfört med nu tiden och vad var bollen gjord av?? Den äldsta inspelade fotbollsmatch var i kina tsu-chu år 1697 då hade de bollen fylld med djurhår och kork. Nutiden så är bollen gjord av antingen naturligt eller syntetiskt gummi som värms försiktigt och tvingas in i en form. Så med hjälp av teknologi utveckling fik bollen bättre kvalitet jämfört med den gamla. (Bollen fik form, storlek och bestämd vikt).

Adidas Brazuca 2

Teknologi har en väldigt stor del inom fotbolls utveckling, så ju mer tekniken utvecklas  i framtid destumer bättre kvalitet kommer man att ha inom sport.

 

Källor:

https://www.fifa.com/about-fifa/who-we-are/the-game/                                                              (2017-04-26)

http://www.topendsports.com/sport/soccer/technology.htm                                                (2017-04-26)

https://www.footballboots.co.uk/history.html                                                                               (2017-04-26)

https://en.wikipedia.org/wiki/Vanishing_spray                                                                               (2017-04-26)

http://urbanpitch.com/coolest-advancements-football-boot-technology/                         (2017-04-26)

http://www.madehow.com/Volume-5/Soccer-Ball.html                                                            (2017-04-26)

Ahmed Elrajeh TE15

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s