Fotboll och pengar!

Pengar spelar en ganska stor roll i fotboll. Jag tror om pengar eller kändisheten inte var den viktigaste faktorn inom idrotten speciellt fotboll skulle många spelare inte delta i sporten. Fotboll är som ett jobb inte bara ett idrottspel, man får betalt genom att spela den. Det kan vara både positiv och negativ. Den positiva sidan är att spelarna koncentrerar sig på fotboll och träningen men den negativa sidan är att klubbarna hittar på ett sätt att vinna i slutet av säsongen bara för att vinna dem pengarna. Därför påverkar pengar fotboll mycket.

shutterstock_214741606

Varje vecka miljontals dollar byta ägare mellan klubbar och spelare, fläktar och biljettkontor, och sponsorer och klubbar. När den ”breda massan” i Englands befolkning började intressera sig mer för fotboll än rugby, betydde det att publiken snabbt ökade och därmed även klubbarnas intäkter. Det blev nu möjligt för klubbarna att betala ut löner till spelarna samtidigt som spelarna i allt högre utsträckning kom att rekryteras från arbetarklassen.

Fotbollsspelarna är en av dem högst betalda idrottare i någon sport i hela världen. TOPP 3 HÖGSTA TJÄNAR FOTBOLLSSPELARE I 2017 är Cristiano Ronaldo Real Madrid: 1,9 miljarder kronor (210 miljoner euro) 2. Lionel Messi, Barcelona – 1,8 miljarder kronor (200 miljoner euro) 3. Neymar, Barcelona – 1,2 miljarder kronor (135 miljoner euro) 4. Zlatan Ibrahimovic, Paris Saint-Germain – 969 miljoner kronor (105 miljoner euro).

Reklam och sponsring: stora reklamföretag vanligtvis betalar klubbarna att sponsra deras företag som leder till att klubbar som har företagets logo på sina tröjor eller skor. Detta görs genom att visa reklam i skyltar, media eller på tröjorna i framtänderna. exempel på sådana reklamer kan vara Man United och Adidas som kom överens tillsammans med 75 miljoner Euro i 10-års kontrakt och det är också en skäl till varför Manchester United är det största klubben i England att de kan en massa pengar i överföringsfönster när en säsong slutar.

adidas_fotbollsvm-630x353

Det finns också butiker som säljer alla fotbollsklubbars varor som till exempel tröjor, skor, jackor, hattar strumpor med mera. Klubbar tjänar faktiskt också pengar genom att sälja alla detta varor till sina fans och fansen egentligen köper dem speciellt när det sker hemmamatcher.

Lagen vinner pengar genom att sälja en av sina spelare till en annan klubb. Vid försäljning av en av sina bästa spelare kommer klubbarna spela mot andra stora lag för att få ut så mycket pengar som helst. Ett exempel är när AC Milan sålde Mario Balotelli till Liverpool för 16 miljoner Euro.

Biljettförsäljning: när lag spelar i sitt hemland de säljer biljetter och får massa med pengar. Att sälja så mycket biljetter ökar klubbarnas intäkter och detta blir genom att klubbar över hela Europa flyttar in i mycket större arenor eller expandera sina nuvarande arenor.

boltfotbollsvm2

Den intressanta saken är att det finns många miljonärer/miljardärer som kan ta över fotbollsklubbar runt om världen som kan kallas som nya ägarskap. Detta leder till att den nya ägaren kommer att ge en större summa pengar till klubben vilken blir det möjligt för klubben att spendera stora summa pengar på nya spelare. Exempel på sådana ägare kan vara Roman Abramovich köper Chelsea för 140 miljoner Euro i 2003.

Prispengar: lagen som vinner på tävlingar som t.ex. UEFA, Champions League och Europa League. Champions League vinnande tilldelas 15 miljoner €, tvåan 10,5 miljoner och trean 6,5 miljoner.

real-madrid-logo

Klubbarna som tjänar mest pengar i världen år 2017 är Real Madrid: 444,5 miljoner pund, Barcelona: 432,1 miljoner pund och Manchester United: 400,3 miljoner pund med mera.

Sist vill jag avsluta med att pengar nu förtiden har påverkat människor starkt och på olika sätt. Jag tyckte om en dikt av Pink Floyd som kopplade fotboll med pengar.

Money, it’s a gas

Grab that cash with both hands and make a stash

New car, caviar, four star daydreams

Think I’ll buy me a football team

-Pink Floyd

 

Källor:

http://www.viasatsport.se/sport/fotboll/nyheter/siffrorna-slappta-har-ar-varldens-rikaste-klubbar

http://www.viasatsport.se/sport/fotboll/nyheter/barca-talangens-magiska-uppvisning-snurrar-upp-tre-spelare

https://cumulusava.com/2013/12/13/pengar-styr-och-staller-i-dagens-fotboll-del-1/

http://sportslens.com/football-advertising/11782/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fotbollens_historia

https://www.quora.com/What-do-rich-owners-who-pump-money-into-the-football-club-gain

https://sites.duke.edu/wcwp/research-projects/mediamarketsfootball-in-contemporary-europe/the-money/

 

Laila taha Adam, EK15

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s