Fotboll i samhället

Fotboll är ett lagsport där laget strävar efter att få in bollen i motståndarnas mål. Det är inte tillåtet kontakt mellan hand och boll, målvaktens vars uppgift är att skydda målet och det enda som får använda händerna inom straffområdet framför eget mål.

Fotbollen består ca av en miljon engagerande människor i olika roller som t.ex. aktiva, ledare, supportrar, föräldrar, domare, ideella funktionärer.

För vissa människor fotboll är ett spel, för andra är det ett sätt att leva. De finns de som använder fotboll till deras företag eller följer detta som en ideologi. Vissa har en stor passion så att de representerar fotboll som en religion.
Människor behöver tro på någonting och fotboll ger dem möjlighet om att ”ära”

Inom samhället är fotboll den sporten som är en av dem värdens viktigaste sport.
På fotbollsplanen har vi samma regler att förhålla oss till, det är precis som i samhället i övrigt kan vissa acceptera det bättre än andra.
Man pratar ofta om hur fotbollsvåld och huliganism påverkar samhället. Tendenseran till ökat våld finns i samhället.

1635ed79-7fb1-4954-a4d0-fcea388d38d1

I Sverige är fotbollen oerhört betydelsefull eftersom alla kan delta på sina villkor.
Ändå så är det fotboll en av dem största sport i Sverige. Det spelas över en halv miljon matcher om året i Sverige.

I Spanien t.ex. är fotboll något som är väldigt viktigt, fotboll är som en religion för dem.  När Barcelona och Real Madrid ska spela mot varandra alltså dessa största fotbollsklubbare, samlas människor och kollar på matchen tillsammans. De tar matchen på allvar.
Det kan vara att fotboll är viktig i Spanien än ett annat land eftersom två av dem största fotbollsklubbare kommer från Spanien.
Fotboll påverkar så mycket i Spanien så att det finns en övermättnad av produkter om fotboll, som t.ex. kläder, dekoration, tidningar, osv.

Jag tycker att fotboll påverkar samhället på bra och dåliga sätt. Det som är bra är att när man spelar fotboll så måste man samarbeta med varandra och då inser man att i en grupp så kan man inte jobba själv eller inte hjälpa din grupp. Att det finns regler som man måste följa, precis som i samhället där det finns också normer och regler. Att människor samlas, antigen för att spela eller kolla på fotboll.
Att man rör på sig när man spelar fotboll och det är bra för hälsan.
Det som är dåligt med hur fotboll påverkar samhället är att det finns våld. Vissa människor tar fotboll på allvar och inte som ett spel och när deras favoritlag förlurar då börjar de slåss, kasta saker, osv.
Själv har jag spelat fotboll när jag var liten, älskar fotboll. Det har blivit så eftersom jag kommer från Spanien och fotboll är så viktigt där. Hela min familj tycker om fotboll och när det är ”El clásico” samlas familjen.

el-clasico-1

Det är viktigt att komma ihåg att fotboll är bara ett spel så att vi inte låter det påverka oss.
Vi kan älska, spela, kolla på fotboll och bli ledsna när vi eller vår favoritlag förlurar men vi inte behöver använda våld.

 

http://www.omfotboll.se/fotbollsvald-och-huliganism/

http://www.di.se/artiklar/2016/5/26/har-ar-varldens-vardefullaste-fotbollsklubbar/

http://globedia.com/futbol-sociedad-actual-afecta

http://www.cafyd.com/HistDeporte/htm/pdf/2-13.pdf

 

Mayte Ramirez SA15

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s