HIV

Hiv står för humant immunbristvirus.

  • Humant- betyder att det är för människor
  • Immunbrist- att det påverkar immunförsvaret negativt
  • Virus- att det är ett virus och inte bakterie, vilket innebär att antibiotika inte biter på det.

Det finns inget botemedel för hiv men i Sverige fungerar medicineringen och behandlingen så bra att den som har hiv kan leva lika länge som vem som helst. Däremot en obehandlad hivinfektion är livshotande, eftersom att den angriper och bryter ned kroppens immunförsvar; därför är det viktigt att testa sig så att behandlingen kan göras så tidigt så möjligt. Sedan 1996 har kombinationsbehandling (bromsmedicinen) funnits tillgänglig för hivpositiva i Sverige. Kombinationsbehandlingen innebär att man tar flera olika mediciner samtidigt. Behandlingen botar inte infektionen, men bromsar kraftig upp sjukdomsförloppet. Mängden hivvirus i blodet kan bli så låg att det inte längre är mätbart, men försvinner dock inte ur kroppen.

Hiv är dödlig när sjukdomen når slut stadiet aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome). Aids är samlingsnamnet för det tillstånd som uppstår när en obehandlad hivinfektion allvarligt har försvagat immunförsvaret och en rad olika livshotande infektioner och sjukdomar har tillstött. Alltså hiv och aids är inte samma sak. Det tar i genomsnitt 10 år för en person med obehandlad hiv att utveckla aids men det kan också variera från person till person. Under denna tid man behöver inte exakt känna sig sjuk men man är smittsam.  Den enda sättet att veta om man har hiv eller inte är att göra hivtestet (ett hivtest är ett blodprov som tas från en ven i armvecket eller genom ett stick i fingret).

HIV

Hiv kan överföras genom: oskyddat sex, vid tranfusion av hivsmittat blod, genom överföring av smittat blod då man delar sprutor och från en hiv infekterad mor till barnet under graviteten, vid förlossningen eller i samband med amning (men risken att hiv överförs vid graviditet eller förlossning är mycket låg om behandling sätts in i god tid). Alltså hiv smittas inte som förkylning, men enda finns det folk som blir rädda att umgås med personer som har hiv så att de inte blir smittat av sjukdomen.  Hiv smittar inte vid: beröring, kyssar, genom mat och dryck… alltså man kan umgås med en som har hiv utan att bli orolig att man blir smittad.

Risken att hiv överförs är som störst de första månaderna efter smitta innan hiv behandlingen kunnat sättas in. Och är det därför viktigt att man använder kondomer, inte delar sprutor med andra, testa sig när man känner sig osäker…

 

 

Jag vet att hiv är ett allvar sjukdom och därför är nästan alla människor som inte har tillräckligt kunskaper om denna sjukdom så rädda att bli smittat, så försöker de undvika personer som har hiv; Som t.ex. det var en kille som skulle massera en person med hiv och vågade inte röra honom bar hand så istället kom han på en ursäkt till varför han måste använda handskar när han ska massera honom. Jag förstår att man blir rädd att bli smittad och därför tycker jag man borde visa att hiv inte spridas så lätt som man tror… man måste visa till andra personer att hiv är precis som andra sjukdomar och att man inte behöver vara rädd från den men så klart man ska vara försiktigt. Eftersom om man inte sprider kunskapen om hiv kan de personer som har denna sjukdom känna sig utanför som att de inte tillhör till samhället. De kommer vilja gömma sig helatiden och inte våga erkänna att bär sjukdomen med sig. Och därför måste man visa hänsyn till dem och förstå att hiv är precis som andra sjukdomar och acceptera dem som dem är, och börja umgås med dem som vanligt precis som man gör med andra personer. Man kan inte undvika personer bara för att de är sjuka speciellt när det finns mediciner som kan bota/stoppa sjudomen.

Så vad jag vill säga är: att hiv är ett allvar sjukdom men enda ska man inte undvika någon på grund av detta, man ska kunna visa hänsyn till den som bär sjukdomen och sprida kunskapen på att hiv inte smittas så lätt som man tror så att ingen behöver vara rädd från någon, och ingen behöver skämmas ut av deras sjukdom.

 

Källor

 

Selam Fitsum NA15

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s