Alla hjärtans dag

Jag ska prata om Alla hjärtans dag. Jag valde det ämnet eftersom jag tycker att det är intressant att veta varför vi firar den dagen.

Vad är alla hjärtans dag?
Jo, det är en tradition som folk använder för att uttrycka sina känslor till deras nära och kära. Dagen heter Valentines Day i andra länder.

Vem var Valentin?  Vad är det vi firar egentligen? Är det bara business?

Det finns flera legender om vem Valentin var men den starkaste legenden berättar om en kristen man som var präst och fängslades av romarna. Den romerske kejsaren hette Claudio II och han ville inte att unga killar skulle gifta sig utan istället så ville han att killarna skulle bli militärer.
Det finns så många legender så att man inte kan veta vad som är sant plus att det finns olika reliker om San Valentin.  I XI talet kom San Valentins huvud till New Minster i Winchester, men Valentins huvud ligger också i Santa Marias kyrka i Cosmedin i Italien. Självklart kan inte detta stämma eftersom det är omöjligt att San Valentin hade två huvud.

Det finns olika teorier om varför vi firar Alla hjärtans dag. Det sägs att det har att göra med romarnas fest om fertiliteten. År 498e.k. bestämde Påven Gelasio I att man skulle fira San Valentin för första gången, och under de första åren hade den dagen ett religiöst syfte. År 2014 var påven Francisco med och firade alla hjärtans dag så att folk skulle se att den hade med religion att göra.

Självklart är Alla hjärtans dag business – det handlar givetvis om pengar.  Nästan alla butiker säljer ”speciella” produkter till den dagen. Jag säger ”speciella” produkter eftersom det är mer vardagliga saker fast de sätter en etikett med det temat på dem.
Förut så brukade män köpa röda rosor till sina fruar eller flickvänner. Nu förtiden säljer butikerna lite allt som möjligt.  Det är mer en kommersiell dag än en dag som ska handla om kärlek.

fondo-para-san-valentin-con-corazones-3d_1048-4684

Olika länder firar Alla hjärtans dag på olika sätt.

I Argentina heter det ”Día de los enamorados” och alla par firar att de är tillsammans. Det är inte vanligt att skicka kort eller choklad till varandra. Det är inte den enda dagen som är kopplad till kärlek, den 20 juli brukar man ge godis och pussar till varandra.

I Centralamerika kallas det ”Día del amor y la amistad”. Folk visar känslor och uppskattning till sina nära och kära genom att skicka kort, ge choklad, eller så ger killarna röda blommor till tjejerna.

I Brasil heter det ”Día dos Namorados”, och man firar den 12 juni till minne av San Antonio de Padua.

I Sverige säger man ”Alla hjärtans dag” och det är en temadag som firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden. Det började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet.

Jag brukar fira Alla hjärtans dag eftersom det har blivit en tradition för mig. Även om jag inte använder den dagen till att visa mina känslor för mina kära och nära. Jag tycker att man ska visa sina känslor varje dag och att man inte ska behöva köpa dyra saker bara för att det är alla hjärtans dag även om de flesta gör det.

 

Källor:

http://www.diariodepalenque.com.mx/2017/02/celebramos-dia-del-amor-la-amistad/

http://eldia.com.do/por-que-se-celebra-el-dia-de-san-valentin/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_hj%C3%A4rtans_dag

 

Mayte Ramirez SA15

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s