William Shakespeare

William Shakespeare var en engelsk författare som var född 1564 och har dött 1616. Han hade skrivit så många olika pjäser, dikter och sonetter med olika genrer, och många av dem är så populära som t.ex. ”Macbeth”, ´´as you like it´´, ´´Romeo and Juliet’’…

Han är en av de största författare i världen, hans arbete har påverkat samhället så mycket att det finns till om med filmer baserad av det han skrev, och många skådespelare skulle vilja delta i en film som är baserad av hans arbete.

Han föddes i Stratford-upon-Avon i Warwickshire. Hans mor, Mary Arden, var av lokal godsägarsläkt och fadern var köpman, ägde fastigheter och innehade tidvis ämbeten i staden. Shakespeare gick sannolikt i Stratfords grammar school, där han i så fall lärde sig latin. Arton år gammal gifte han sig med den möjligen åtta år äldre Anne Hathaway (död 1623), och hade 3 barn som hette Susanna Hall, Hamnet Shakespeare och Judith Quniey.

Det finns olika anledningar till varför Shakespeare är världens bästa författare som t.ex:

Under hans livstid han skrev 37 pjäser, 154 sonetter och många dikter helt själv, plus det finns också andra pjäser som han skrev tillsammans med andra författare. Till skillnad med Stringberg skrev han mycket mera trotts han dog han var bara 53 år gammal och Stringberg levde 10 år mer än honom.

hamlet-_2008_ellie-kurttz-_c_-rsc_hamlet-hamlet271.tmb-gal-670

Han hämtade ca 3000 nya ord till engelska litteraturen, så om han inte hämtade dessa ord skulle vi inte kanske använda dem nu, eller skulle kanske engelska litteraturen bli lite annorlunda.

Det finns några förskare som tycker att det inte var Shakespeare som skrev alla hans arbete men det finns så starka bevis som visar att det var han som skrev dem. Vilket gör att de troligen är fel. Och även om de skulle vara sant det finns ingen annan lösning än att tro på det vi ser nu för att vi kan inte gå tillbaka i tiden och kontrollera om han verkligen har skrivit alla dessa sonetter, dikter och pjäser. Så man kan helt enkelt säga att oavsett hur många forskningar man gör kring detta  det kommer inte finnas en rätt eller fel svar för det är ingen av oss som levde samtidigt som honom.

Selam Fitsum. NA15

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s