Snabbmat

Den amerikanska kosten “Fast Food” har nuförtiden stor inflytande över hela världen. Det finns ingen som inte känner “Snabbmat”. Det är favorit tallrik bland många människor. Men ändå tycker vi att snabbmat ska inte stödjas!

Snabbmat innehåller stora mängder av mättade fetter som är den största källan till diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Vid konsumtion av snabbmat höjas kroppens kolesterolvärden och fetter. Om blodkärl har för hög halt av fett, kan blodtransporten blockeras vilket kan leda till döden. Det innehåller även andra produkter så som kemikaliska ämnen, nämligen konserveringsmedel, och färgämnen som kan leda till allergier och framförallt cancer. En studie i Southhampton University har bevisat att barn som regelbundet konsumerar konserveringsmedel har större risk att bli utsatta för hyperaktivitet.

Snabbmatsindustrin förstör miljön effektfullt. Förslagsvis McDonalds som hugger ner över 200 000 km2 regnskog varje år eftersom det ska finnas utrymme för spannmål som ska födas upp. För oss människor så är regnskogen väldig viktigt. Anledning är att regnskogen sköts det mesta av vårt syre utbyte. Därmed kan det vara svårt för den att växa upp igen och då kan koldioxidhalten i luften öka. Att producera en hamburgare från att föda upp djuren tills hamburgare står på bordet krävs väldigt mycket vatten samt det släpper ut stora mängder metan som leder till att växthuseffekten ökar.

img_13901

Ett ämne som tillsätts i hamburgaren och andra snabbmat produkter kallas Glutamaten, den tillsätts eftersom den ger en ytterligare smak till produkten. Den funkar som ”smak förbättringsmedel” vilket betyder att den har förmåga att förbättra och förstärka smaken. Men det som ligger bakom den fina masken är att glutamaten är beroendeframkallande, ”kundernas hjärnor blir programmerade av smakupplevelsen som glutamat ger” skriver tidningen mänskliga rättigheter. Samt orsakar den huvudvärk, illamående, fetma och hormonstörningar. Man kan börja tänka om och frågeställa saken, är Glutamaten ett bättre sätt för att sminka upp mat produkten och täcka den riktiga smaken av råvaror eller ett snabbare sätt till övervikt och ett onödigt tillsats som ger huvudvärkt?

Snabbmat har en fördel såsom t.ex. att den är bra för snabb återhämtning. Färdigmat/Snabbmat är maträtter som serveras med stormsteg vilket betyder att när man har ont om tid då kan man vända sig till fast-food. Det är anledningen till varför snabbmat är så populär!

icaneat_40_chain_logos

Varför lagar man inte god och fräscht mat hemma istället? Då sparar man pengar men framförallt minskar risken att drabbas av sjukdomar. Hem tillagad snabbmat med mättad fet, mindre snabba kolhydrater och mera grönsaker och ha det i frysen för sådana trånga tider. Men att äta snabbmat en gång i månaden gör inte stor skada. Iallafall, som varning om du inte vill dö snabb så sluta konsumera snabbmat!

 

Lilav Said, Chawanrat Hongseethong, Fartun Nuur, och Pornpan Kongthong. NA14

 

Källor

Paulina Lundin (2007). Debattartikel om snabbmat. Länk: http://www.mimersbrunn.se/article?id=8962

Tipsed.com. Vilken typ av konserveringsmedel är i McDonalds mat ? Länk: http://tipsed.com/sv/pages/736367

Nyttigt.eu. Undvik skräpmat om du vill må bra – så negativt påverkar den hälsan. Länk: http://www.nyttigt.eu/undvik-skrapmat-om-du-vill-ma-bra-sa-negativt-paverkar-den-halsan/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s