Martin Luther King

Martin Luther King, mannen av folket. Mannen som krigade och aldrig gav upp. Samhället vi lever i är i en stor del som den är, tack vare just honom. Han hade en dröm, en dröm som många afroamerikaner inte ens vågade drömma om. Människan som var en vanlig varelse men även en av historiens bästa talare. Var han en ledare? Ja, det tycker vi. Enligt mig var han det och alltid kommer att vara. Martin Luther, Legenden som aldrig dog.

I have a dream, är kanske Martin Luthers Kings mest kända tal och som troligtvis världens mest berömda tal som han höll den 28 augusti 1963 när King åkte runt och talade i det stora amerikanska riket. I talet berättade han om sin framtidssyn där svarta och vita levde som jämställda.

Det var mer än 200 000 personer som följde med honom i marschen när han höll sitt tal för arbete och frihet. Den mest berömda delen av hans tal var:

Jag har en dröm, att nationen en vacker dag skall resa sig och göra den verkliga innebörden av sin troslära till verklighet: ”Vi anser att dessa sanningar är självklara, att alla människor skapats som likar.” Jag har en dröm, att mina fyra små barn en dag skall leva i en nation där de inte blir dömda efter sin hudfärg, utan efter deras karaktärs innehåll.”

1-19-martin-luther-king-ftr

Kings dröm var demokrati i landet och världen. Alla skulle behandlas på ett och likadant sätt oberoende hudfärgen. Hans dröm var också att afroamerikanerna skulle få rösträtt precis som vita människor, samt behandlas på samma sätt som de vita i samhället.

Martin Luther King var den som gjorde att svarta befolkningen fick en hopp för framtiden, han gav dem rättigheter, han var den som stod emot all hat och ville sprida kärlek. Martin Luther King trodde på att kärlek kunde hjälpa hans dröm att bli en verklighet, hans tanke var att alla människor hade lika värde oavsett ras eller hud färg. Folket behövde honom för att få bort slaveriet och segregationen, han var den som alltid jobbade hårt och gav aldrig upp för sin tro på det goda hos människan, samt kämpade han för det svarta folkets rättigheter. Folket behövde Martin Luther King för han var en stor och bra ledare och fick många anhängare som trodde på honom, hans drömmar och tankar.

Martin Luther hade blivit världens mest kända ledare som kämpade för en rättvisare värld utan inblandning av våld, han påverkade världen väldigt mycket och gjorde stora insatser för att förbättra den. Tack vare honom avskaffade så småningom USA diskrimineringen angående de mörkhyade människorna och de fick ta mer plats i politiken, samt mycket mer frihet i det vardagliga livet.

Ali Mesbah, Pawel Gentek, Taher Ibrahimi, och Yulia Orlovskaya.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s