Leonardo Da Vinci – Det tekniska geniet

Leonardo di ser Piero da Vinci var en man med många talanger. Han var en man som medverkade i många aspekter i vår historia. Allt ifrån konst och filosofi till naturvetenskap och matematik. Han var en väldigt viktig person under renässanstiden som bidrog med mycket. Leonardo har som sagt utfört stora dåd i många olika områden, men hans uppfinningar och tekniska framgångar var kanske det bästa han erbjöd världen.

Flygkonsten

sketch

Ett av de flera områden som Leonardo fastnade för är Flygkonsten. Han tyckte förmågan att flyga var väldigt fascinerande och därför studerade han fåglarna. Leonardo studerade hur fåglarna rörde sig genom luften och hur deras vingar fungerade. Därefter började han tillverka egna vingar. Hans tanke var att imitera fåglarnas rörelser och på så sätt sväva genom luften.

Det finns även en primitiv design av en helikopter som gjordes av Leonardo. Han var den första som började fundera över principerna av en helikopter. Man har hittat en dokumentation av Leonardo där han skrev

”- Jag har upptäckt att en skruv­formad anordning som kan stiga upp i luften om den snurras mycket snabbt och man använder välstärkt linneväv.”

Men likt många andra av Leonardos uppfinningar så blev varken helikoptern eller vingarna någon fungerande verklighet. Han körde många experiment men kom aldrig fram till konkreta lösningar till problemen som han stötte på.

Krigsmaskiner

sketchbook

Ett annat område Leonardo utmärkte sig i var produktionen av krigsmaskiner. Han var väldigt innovativ och nytänkande när det gällde att bygga vapen. En av dem kändaste krigsfordonen som han byggde var Stridsvagnen. Den anses vara föregångaren till den moderna tanken p.g.a. deras likhet. Stridsvagnen var bemannad av 8 personer och användes ofta för att skrämma fienden, men den var även packad med vapen.

Som en krigsingenjör försökte Leonardo alltid skapa smidiga vapen. Detta syns ofta på hans uppfinningar. Ett bra exempel på detta är Orgelkanonen. Under hans tid använde man oftast kanonen som ett stationärt vapen. Man använde den stationärt för att den var seg och tidskrävande, det tog för långt tid att ladda om den. Men Leonardo löste båda dessa problem. Hans Orgelkanon bestod av tre små kanoner, vars sammansatta vikt var mindre än den stationära standardkanonen. Detta lät soldater avfyra tre kulor innan de var tvungna att ladda om. Plus att den lätta vikten gjorde det möjligt att röra kanonen från ett ställe till ett annat under kort tid.

Den Ideala staden

0b1472771899e4a30414709d8a221886

Under Leonardos tid inträffade en pest i Italien och dödade många av Milanos population. Detta fick Leonardos hjärna att börja tänka till kring hur hans samhälle egentligen fungerar. Han förstod att pesten spreds p.g.a. bland annat staden uppbyggnad. Därför ville han skapa en ideal stad, där alla olika stadskomponenter samspelade för att stötta invånarnas tillvaro. Leonardo använde sig av sina talanger som en artist, ingenjör, uppfinnare och arkitekt för att skapa en modell.

Staden skulle ha breda vägar och kanaler som skulle användas till avloppsystem. Anledningen till dem breda vägarna var för att Milans dåtida vägar var väldigt smala. Men artisten i Leonardo ville skapa en vacker syn och inte bara en funktionell stad. Med stora och eleganta byggnader skulle staden verkligen ha blivit en häpnadsväckande syn.

Men tyvärr som många andra av hans uppfinningar så blev staden inte en verklighet. Dock var Leonardo väldigt duktig på att dokumentera sitt arbete. Alla tankar och uppfinningar som han la ner på papper användes av flera generationer efter honom. På så vis har hans tankar levt vidare i många år efter hans död.

Men hans flygkunskaper, militära framgångar och idéer om den ideala staden var bara en liten del av det han åstadkom. Han tillförde stora utvecklingar inom naturvetenskap, musik och filosofi. Leonardo var ett riktigt universalgeni.

Abdulrahman Sheday

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s