Fenix. Betydelse i Historian.

Fenix var och är en rar fågel som hade en enorm resonans i stor utsträckning i den gamla folkloren. En unik och klassisk oförgänglig varelse har funnits sedan 3000 år f.kr alltså ungefär 5017 år sedan, än idag.

Fenicierna bosatte sig i Fenicien som numera är känt som Syrien och Libanon. De gav Syrien och Libanon en fin historisk bakgrund och de har även skapat en fin Syrisk-fenicisk mytologi nämligen Fenix.

Enligt legenden så är den en vacker fågel, dess skönhet är obeskrivbar. Jätte fågel med lång hals och har gigant vingar. Liknar örnar i form. Och dess baksida av kroppen är belagd med änglalika mjuka fjädrar tonade med glada varma färger som att den är en varm regnbåge men Fenix guld eldiga glansen ger den en unik skönhet, medan på framsidan av dess kropp så har den en röd färg på sina fjädrar som den röda jorden i tropikerna. Och svansen så klart är en lång svans av långa rödorange och gula fjädrar, som att den är en tunga av eld. Och en krona av fjädrar som utstrålar en imponerande eldig glansig ljus som smyckar toppen av Fenix huvud. Den bor och livnär sig på blom dofter och Ambra så om den passerar från ett ställe kvarlämnar den en lukt som är ännu sötare än lukten av myrran och olivinet som fräschar upp själen.

photo

Fenix är evig väs som är odödlig, den förhindrade det som inte går att förhindra nämligen döden. Fenix lever i 500 år, sen när dessa år går känner den sig trött så som en antik person skulle känna sig på jorden. Då flyger den från öst till väst där solen går ner och dör, där den vill dyka med solen och dö med den, så sjunger den för sista gången i sitt liv i en sorglig röst. Där den bränns upp sedan föds på nytt ur sin ask. Sedan fortsätter den leva sitt livskretslopp i 500 år till.

I det arabiska kulturarvet var Fenix en hjälte i en hel del berättelser och legender. Så som tusen och en natt samt Sinbads äventyr berättelser. Grekerna tog en hel del av myten och skapade en hel annan historia under guldåldern så att Fenix blev en del av den grekiska myten om hur folket fick eldens hemlighet. Prometheus ”den som tänker före”. Han levde i grekernas berättelser som en förstående gud.

Prometheus var melankoli att se människor i den kalla vintern, berövades värme och säkerhet. Därför stal han elden från berget Olympos och gav den till människan, vilket gjorde att Zeus the god of the gods blev oerhörd arg på Prometheus som tyckte synd om folket som inte ska tyckas synd om, och bringade elden åt dem. Zeus bestraffade Prometheus genom att binda fast honom på klippan Kazbek, där Fenix åt en liten del av hans lever varje dag så att Prometheus levde i det värsta smärta, dag för dag.

Grekerna räknade hans brott som början av utvecklingen i guldåldern. Med eldens kunskap har Grekland utvecklat och blivit modern, enligt myten.

Myten inspirerade faraoner till att skapa solfågel, benu. Inte nog med det men den har även inspirerat japaner till att skapa Eldfågeln. Medan kineserna har denna fågel som symbol på återfödelse så som deras tron handlar om.

Än idag är Fenix en symbol för oförgänglighet, återfödelse och förnyelse.

22_-phoenix-tattoo-art

Svårsjuka patienter som har hopp och ser emot livet och kämpar, det är de som verkligen har ett hjärta av eld och aska där Fenix bor och återuppstår med varje ljusglimt de får. Då människan återuppstår till ett nytt liv.

Lilav Said

 

Källor:

http://blog.svd.se/historia/2014/08/29/fagel-fenix/
http://www.ssnp.info/index.php?article=57765
http://www.paranormalarabia.com/2011/01/phoenix.html
http://www.discover-syria.com/bank/94
https://sv.wikipedia.org/wiki/Prometheus

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s