Danska Språket

Det danska språket har länge varit en inflytelserik skandinaviska språk, tack vare Danmarks spännande historia av politisk makt och inflytande.

Än idag är danska fortfarande ansett som ett betydelsefullt språk bland de skandinaviska språken. Den fungerar som ett av de officiella språken i Europeiska unionen, är ett arbetsspråk i Nordiska rådet, och är också ett krav i systemen hos många andra skandinaviska länders skolsystem.

Danska talas av omkring 6 miljoner människor. Det är det officiella språket i Danmark, och även ett av de officiella språken i Färöarna och Grönland (provinserna under Sveriges styrelse)samt Schleswig-Holstein(Tyskland). Danska härrör från öst fornnordiska dialekter, tillsammans med svenska. Det tillhör öst skandinaviska språken, i familjen av nordiska språk.

DIALEKTER.

Dialekt fördelning i Danmark följer ett visst kriterium. Cirka 25 % av befolkningen bor i huvudstaden Köpenhamn. Den officiella standarden av språket bygger på Köpenhamns dialekt, och andra dialekter är svåra att finna inom gränserna för kungariket. Betydande dialekter kan hittas på Grönland och på Färöarna. I allmänhet är Danska ett ganska stark språklig enhet. Danska hade ett starkt inflytande i vissa delar av Storbritannien, och idag många danska ord kan fortfarande identifieras i den engelska dialekten Yorkshire.

Lite historia av det Danska språket.

Idag är danska klassificeras enligt samtida kriterier. De skandinaviska språken är uppdelade i tre grupper, som bygger på ömsesidig förståelse. Den nya klassificeringen sätter danska som ett södra Skandinaviska språk, medan svenska och norska är norra skandinaviska språken.

denmark

Det danska språket är klassificerad som en del av den östra skandinaviska gren av nordiska språk där de flesta av dagens nordiska språk utvecklades ifrån. Även om de skandinaviska språken var alla ganska lika så började det danska språket att utveckla olika egenskaper runt år 1000.

De första skriftliga dokumenten i danska går tillbaka till 1495, och den första bibeln översattes till danska år 1550. Den separata utvecklingen av språket också förbättras genom viktiga författare och offentliga personligheter, såsom saga författaren Hans Christian Andersen och filosofen Søren Kierkegaard.

Köpenhamn var den kulturella och politiska huvudstaden av Danmark. De första tryckta danska språkiga böcker baserades på det standardiserade danska språket av det kungliga kansliet i Köpenhamn.

Detta skriftlig form av danska hölls som en hög standard och inte grundade sig på någon speciell dialekt. Som ett resultat av det så blev många talade former av dansk vid tidpunkten eliminerad för att kunna uppfylla denna standard. Även några av de dialekter som talades av folket ansågs vara vulgär. De flesta lingvister är överens om att det danska språket har genomgått mer betydande förändringar än något av de andra gamla skandinaviska språken.

På grund av kontakt med Hansa handlare i medeltiden, förvärvade det danska språket många ord, prefix och suffix från lågtyska språket. Det förlorade också det gamla fallet systemet för nordiska språk, som kombinerade maskulina och feminina i en enda kön.

DANSKA ALFABETER.

Det moderna danska alfabetet liknar det engelska språket alfabetet; dock tillkommer tre viktiga bokstaver som inte finns i det engelska språket nämligen: æ, ø, och å. Bokstaven Å – som också används i de norska och svenska – införlivades under den 1948 stavningsreformen som en åtgärd att ersätta bokstaven ”aa.”

Stavningsreformen 1948 ändrade också stavningen av ett antal vardagliga ord, vilket gjorde det skrivna danska att närmare likna den talade formen. En annan aspekt av reformen lett till att alla substantiv skrivs i gemener, istället för att aktiveras när de var fram till denna tidpunkt (och fortfarande är i det tyska språket).

Hakim RayyanAnnonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s