KILT

Kilt är en traditionell manlig klädsel som inte är dokumenterad när den först förekom, men det beräknas funnits sedan 400 år tillbacka på de skotska högländerna. Kilen var i två delar den nedre delen var upp i knähöjd och 1,5-5 meter runt midjan. För att ta på sig så mycket tyg så gjordes det mycket kraftiga veck varje gång kilten skulle bäras. Dessa veck skyddade mot svärdshugg och spjutspetsar då man var ute på krig. Denna skygg blev extra bra då kiltens yttretyg var väldigt tjockt. Tyget var ej ihop sydd och för att behålla vecken så användes det ett skärp. Andra delen var en mantel som gick över axeln. Under den hade man en speciell skjorta. Övre delen kunde också användas som en filt. Att den kunde användas som en filt var mycket användbart på de kalla nätterna ute när det var krig.

Kring år 1700 blev det lite förnedringar på kiltens utseende. Den övredelen försvann och skärpet ersättes utav ett bälte. För enkelhetens skull så började man sy ihop vecken på kilten redan från fabriceringen. Detta gjordes för att spara tid. 1746 böjande kilten användas som en uniform av de högländska regementena. Ett tag fick man inte använda kilten enligt lag då det var ett militär klädsel.

strome_traditional_kilt__67501

Kilten betyder mycket för mäniskorna som kommer från skotland och oftast använder den i speciella tillfällen som bröllop den skotska nationaldagen osv. Kilten är ej en vardagligklädsel varken i Skotland eller runt om i världen. Dock så har kilt utväcklats till en jobbklädsel som oftast syns i Skotland och Irland på sommartiden. Detta är p.g.a. kilten kan skydda bena lika bra som arbetsbyxor med enda skillnad att den inte kan skydda vaderna. Den används på sommartider för att kilt är väldigt luftig klädsel därför blir det då skönt att kunna bära något sådant.

Aleksander Rrethi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s