Kemisten bakom superfibern.

År 1964, ett amerikanskt kemisk-tekniskt företag, Dupont, förutsåg att USA kommer att drabbas av bensinbrist. En forskning grupp har fått uppgiften att tillverka fiber som kan ersätta metallkorden, men som ökar stabilitet för däcken vilket i sin tur kan minska bränsleförbrukning.

Stephanie Kwolek är en av de forskarna. Hon lyckade framställa fibrer föreningar som skiljer sig från andra syntetiska fibrer. De andra forskarna räknades det som felkällan. Men Stephanie kunde övertala en tekniker och kunde testa den fibrer ändå. Resultatet blir överraskat! Det visar sig att hennes fibrer är fem gånger starkare än t ex stålen i samma vikt. Den fibern fick sedan namnet Kevlar. Dess egenskaper har även förbättrats, speciellt dess höga värmebeständighet.

Kevlar fibrer var först använd i tävlingsbilar under 1970. Nackdelar med det är dess komplicerade producering processer som kräver stor budget. Nuförtiden används Kevlar fibern mest i olika form av skyddsvästar. Andra tillämpningar är t ex motorcykelkläder, ytbeläggning i köksredskap mm.

Stephanies upptäckt kunde inspirera forskningsområdet inom polymerkemin. Med dagens teknik lyckas vi framställa nya slags av fibrer som har bättre egenskaper än Kevlar. Stephanie Kwolek dog 2014. Trots att Stephanie var den enda kvinna som fick Duponts Lavoisier-medalj för utomordentliga tekniska framsteg, men hon deltog inte i de millioner dollar p.g.a. att hon hade skrivit över Kevlar-patenter på företaget.

Chawanrat Hongseethong

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s