Fattigdom i Sverige

Många tror att fattigdom inte existerar i Sverige och om det gör det så är det lågt och sjunkande. Men det är inte sant. Jag har sett folk med mina egna ögon som inte har råd att äta med kniv och gaffel, folk som inte vet när de kan äta nästa gång, de papperslösa, de arbetslösa och de som hamnar emellan som inte får något bidrag från kommunerna eller andra myndigheter.

Visst får folk försörjningsstöd och bostadsbidrag men det finns de som har skulder att betala och det leder då till att biståndet inte räcker månaden ut. Nu undrar ni vad för skulder? Jo, när folk inte har råd med att betala hyran och köpa mat för hemmet så lånar de pengar antingen av någon myndighet eller bekant som de sedan måste betala tillbaka. Varför tror du att det är viktig att samhället har insatser för fattiga?

Jag tycker att det blir ett mycket bättre livsvillkor för alla om jämlikheten i landet ökar, annars får folk det sämre och det är inget man vill ha. Det är jätteviktigt att samhället hittar några vägar ut ur fattigdomen, man kan till exempel erbjuda folk utbildning.

Oftast när man snackar om fattigdom så tänker man på de hemlösa och tiggarna, men åt andra sidan finns det familjer som har levt på socialbidrag under en lång tid och som inte har råd med att betala månadshyran och uppfylla sina barns behov.

Jag vet en Serbisk familj som flyttade till Sverige för 4 år sedan. Pappan och mamman i familjen har varit arbetslösa under alla 4 åren, pappan har försökt att hitta jobb men han har bara lyckats få praktik under 3 år.

Familjen består av mamman pappan och 3 söner. 2 av dem har fotboll som fritidsaktivitet och den tredje sonen håller på att ta körkort men det går väldigt segt för honom. Självklart får familjen socialbidrag och bostadsbidrag men vad räcker de pengarna till egentligen? Att familjens 2 söner är med och spelar fotboll kostar pengar och som fotbollspelare behöver man kläder och utrustning, även detta kostar pengar. Store sonen som håller på med körkortet behöver också pengar för att kunna boka körlektioner, teori och körprovet. Hur ska då denna familj lösa sina problem med bara ett social-och bostadsbidrag? Pengarna räcker helt enkelt inte till. Det här med att föräldrarna är arbetslösa och att de inte får så mycket bidrag så att de kan klara sig leder i sin tur till barnfattigdom.

Ni kanske märker att det bara blir sämre och sämre om ingen tar tag i detta problem och försöker minskar fattigdomen bland arbetslösa familjer som lever på socialbidrag. När de behövande familjerna vänder sig till t.ex. Socialtjänsten så försöker de först lista ut ”hur försöker de lura systemet” istället för att hjälpa de behövande familjerna. Jag kan förstå att det saknas pengar i de olika systemen tack vare politikerna som har bestämt att ha mindre insatser inom sådant, och när det saknas pengar i systemet så måste det vara några som betalar det priset och då blir det ju det de fattiga och de mest utsatta som inte får den hjälp de behöver. Problemet är att vi i Sverige är så djupt misstänksamma mot de som har det svårast, det är nog därför vi inte satsar så mycket pengar på dem.

romanian-begger-stockholm-1

Det jag hoppas på är att några modiga politiker i de olika partierna som finns vågar se denna bild av samhället som jag försökte visa i denna krönika och verkligen tar tag i det och gör sitt bästa för att lösa det problemet som håller på att bli större och större.

Edriss Shirzai

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s