The fault in our stars

Hur skiljer sig Hazel och Augustus förhållande från andra tonåringar?

Utifrån mina egna känslor, tycker jag att deras förhållande är så vacker och så kort, som en färgfull blomma på väg och vissna. Känslan som fås av deras förhållande är obeskrivbar. Det är svårt att hitta ord ifrån ordboken som beskriver mina känslor. Jag vill verkligen inte jämföra dessa ”normala” tonåring kärlek med Hazel Augustus kärlek. Det finns absolut ingenting som är gemensamt.

Om historien berättades från Augustus synvinkel, hur skulle det ha slutat? Skulle det ha slutat med sin död?

Det skulle tydligen sluta med att Hazel dör istället och hennes brev läses av Augustus. Sättet som historien berättas kommer så klart att ändra, eftersom kön spelar stor skillnad. Jag tror inte att känslan som fås av denna fantastiska historia kommer beröras så mycket. Liten skillnad förekommer så klart, men inte stor, anser jag.

Vad har Hazel lärt av hennes förhållande med Augustus? Är det en djupare relation än de flesta tonårs första förälskelser, eller är det bara känner så, därför att de har en sådan begränsad tid?

Jag tror både Hazel och Augustus har lärt sig något av deras förhållande. I början av filmen så var det Augustus som ”pushade” på Hazel att även om hon var så där djupt sjuk, han bryr sig inte. ”Om jag verkligen tycker om dig, allt annat spelar inget roll”, denna inställning hade Augustus. Om inte Augustus engagerade så där, jag tror inte att förhållandet skulle påbörja. Begränsad tid spelar så klart roll i sådan situation, men det behöver inte vara den enda grunden till den här stora kärleken. Känslor som jag får när jag ser den relation mellan de två påminner mig faktiskt om min första förälskelse, det känns som att du skulle kunna dö för den andra för att göra den andra lycklig. Begränsad tid plus denna första förälskelse känslan, det blir något större än det man kan tro. Som hur filmen visar, så var det något större än det jag hade trott.

Berättelsen har ett djupt budskap och belyser världens djupa orättvisor. Det finns många frågor och funderingar. Hur är livet som tonåring? Hur lever man ett normalt liv? Är det ens värt ett försök när man är dödsdömd? När man är en levande granat som snart kommer explodera… Hazels frågor är många, så också hennes tankar. Ska hon leva sitt liv eller stanna hemma och läsa samma bok tusen gånger om? Ett budskap är att våga ta risker, våga leva. Och kärleken? Vågar hon satsa och kanske krossa Augustus den dag hon dör? Deras kärlek är som vilken tonårsförälskelse som helst, men ändå inte. De vet att deras tid tillsammans är begränsad.

Innan jag börjar med att dela ut mina egna tankar kring deras sätt att leva ett liv inom en begränsad tid, ville jag själv berätta en berättelse som jag har varit i. Det var en dag under förra sommarn. Den 12 juli 2015, jag var på väg att åka tillbaka till mitt hem land Kina. Flygresan tar totalt 12 timmar, 2 timmars buss och 10 timmars flyg. Jag har alltid haft en sjukdom som jag tycker att ingen skulle vilja ha det, åksjuk. Jag har allvarig åksjuk, inte som normala, om jag åker bil på kanske 1 timme så kommer jag spjälka ut allt magsyror. Så allvarig var det, därför har jag alltid medicin som motverkar dessa känslor. Men tydligen så hade inte jag med mig den där dagen. När jag satte mig i flygplan och den lyfte sig, det kändes som att man skulle kunna dölja den här känslan genom att tappa ett finger, så kändes jag under den 10 timmars flygresa. Den här känslan som jag beskrev liknar den där känslan jag hade när min första förälskelse slutades. Hon sa: ”Jag vill göra slut med dig”, jag sa: ”Varför? Hade jag gjort något fel? Varför?”, hon sa: ”Nej, men jag känner mig…”. Resten lyssnade jag inte, min hjärna var tum, jag kände absolut ingenting. Jag mentala situation var så i en hel vecka, jag kom ut ur den själv. Efter den veckan hade jag ändrat min personlighet, man kan säga att jag var betydligen mycket olikt än det jag var.

Därför känner jag mig exakt hur Hazel kände sig när hennes ”liv” bet i gräset. Jag vet inte hur Hazels psykiska situation var när hon verkligen försökte vara ihop med den kille som hon skulle vilja dö för, medan hans farsa sa framför henna att hon är som ett levande bomb, man vet aldrig när hon exploderar. Men det finns en sak jag vet om henne, hon är så modig att hon vågade leva sitt sista liv innan hon går till den andra världen. Hon vet exakt hur Augustus skulle känna sig när hon är borta, men ändå så tog hon satsen. Men hon hade aldrig tänkt att det var hon som skulle kännas så först. Valet som hon tog anser jag att vara så modig och vacker. Om jag skulle en dag få reda på att jag har en cancer och kommer att dö om en vecka, jag kommer bli chokad. Men jag tror att jag skulle gå göra allt som jag hade planerat att göra i framtiden. Allt som jag hade tänkt, allt som jag känner mig för. Lättare sagt än gjort så klart, men jag är en sådan person som verkligen fattar hur livet är. Jag kan bara leva en gång, livets väg går man bara engång. Liv väg är som att man går ensam ute på den mörk gata, det finns gatubelysningar, det finns andra folk som går bredvid dig, det finns personer som går på tvärtom hål som du går i, det finns olika skylt som står olika, t.ex. ”du är 500m ifrån din slutdestination”. Livs väg för olika för alla, hur långt det är kan man inte bestämma, man kan påverka men inte bestämma. Men något som man kan bestämma helt är hur man går genom den. Attityder kring uppfattning av liv bestämmer hur fotspår ser ut. Om man ser en vit tavla som ett liv, hur kan målar tavlan är upp till dig, men storleken på den bestäms av gud. Gud är orättvis, livs väg är dimmig. Men att hålla en tro för liv, hå något syfte om liv är något som gör det lättare.

Putte Yu

Annonser

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s