August Strindberg

August Strindberg var svensk författare, dramatiker och bildkonstnär. Han är född den 22 januari 1849.

Strindberg bodde i Stockholm tillsammans med sin far, mor och sju syskon. Hans mor var en religiös tjej, hon dog när Strindberg var 13 år gammal. Relationen mellan August och sin far var dåligt eftersom hans far var hård, sträng och dömande person.

August Strindbergs ungdoms liv var inte så bra, han kände sig ensam och rädd därför dem flesta av hans verk var baserade på hans egen liv.

Efter gymnasiet har han studerat i Upsala universitet och sedan byte han till Stockholm. Intresset om att bli författare började när han fick jobba som tjänsteman i det kungliga biblioteket.

Han gifte sig tre gånger, två skådespelare och en journalist.

En av hans mest kända pjäser var ”Fröken Julie” som skrevs 1888. Den spelades i Danmark på August och hans dåvarande fru Siris egna teater, Skandinaviska försöks teatern. Siri själv spelade huvudrollen som Fröken Julie.

Sist dog Strindberg när han var 63 år gammal troligen av magcancer. Han begravdes på norra kyrkogården. 60 000 människor kom på hans begravning.

Efter hans död, byggdes strindsbergmuseet som berättar om Strindbergs liv och verk.

För det första tycker jag att man skulle skriva mycket om August Strindberg och hans böcker. Han har gjort så otroliga böcker och målningar. Han var ganska komplex författare men han är utan tvekan den viktigaste författaren hittills med stor betydelse utveckling av drama och böcker. Edvard Fredin har också skrivit en dikt om Strindberg efter hans död.

För det andra jämfört med William Shakespear som inte var en riktig författare utan skrev pjäser och dikter. Men både skrev med moderna ord men Williams shakespears liv var mer som okänt inte som Strindbergs liv som man lätt kan få information om hans liv och uppväxt.

Plus det är många forskare som fortfarande är osäkra om att det var Shakespeare som skrev hans egna verk eller någon annan eller om han är egentligen är författare på riktigt på grund av att han avbröt sina studier vid elva års- åldern, men motsats till Strindberg som har studerat ända till universitet.

För det tredje han är Sveriges viktigaste författare och under hans liv skrev han 60 dramer 10 romaner och 10 noveller.

Han påverkade svenska språket mycket, hur man skriver och pratar.

Han är inte bara känd i Sverige som de flesta människor tror utan utomlands också som Frankrike och Berlin. Men han var mest känd som dramatiker.

Till sist det är sant att han inte fick någon gång nobel pris fast han förtjänade en men han ändå fick svenska folkets kärlek, respekt och uppskattning. Det var Strindberg som skrev den första romanen i Sverige ”Röda rummet”. Han var också en av dem första som skrev komma tecken på hans verk. Och att man inte kan jämföra olika författare med varandra detaljerade eftersom var och en har sitt egen upplevelse, känslor, skrivstilar och uppväxt.

Laila Taha Adam

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s